forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia
- forum bez granic...
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
|
Autor |
Wiadomość |
kufa
dymam małpki
Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galicja
|
Wysłany: Pon 21:18, 17 Mar 2008 Temat postu: Obróbka cieplna |
|
|
1. blanszowanie - to krótkie obgotowanie we wrzątku
2. duszenie - to obróbka na małym ogniu, pod przykryciem, potrawa nie jest całkowicie zanurzona w mieszaninie wody i tłuszczu, tak fifty/fifty.
3. pieczenie, kiełbasy nad ogniem, w piekarniku, na grilu, praktycznie bez tłuszczu w wysokiej temperaturze.
4. smażenie, na tłuszczu np jajecznica, frytki, kotlety.
5. gotowanie, produkty całkiem zanurzone w wodzie.
6. i najciekawsze - wędzenie.
Wiadomo, mięso poddaje się działaniu ciepłego, lub zimnego dymu z drewna liściastego.
Jak to jest?
Kawał surowej szynki zostawiony na stole, po paru dniach zacząłby cuchnąć, a potem sam by z niego zeszedł.
Wędzone szynki w szlacheckich spiżarniach wisiały miesiącami. Co to w tym dymie konserwuje, (brzmi jak reklama palenia papierosów)?
Jestem upierdliwy i starałem się dowiedzieć.
Dopadłem faceta, który skończył biochemię.
Wykręcał się od precyzyjnej odpowiedzi i w końcu stwierdził, że nie wie.
I dalej nie wiem ja.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
samSiedlce
twardo stawiający stolca kulfon
Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Pon 21:29, 17 Mar 2008 Temat postu: Re: Obróbka cieplna |
|
|
kufa napisał: | Wiadomo, mięso poddaje się działaniu ciepłego, lub zimnego dymu z drewna liściastego. | Tak powstaje np. kiełbasa jałowcowa
A w temacie to się nie orientuję
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika
Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południe
|
Wysłany: Pon 21:34, 17 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
może to rozwieje twoje wątpliwości:
"Wędzenie polega na nasyceniu mięsa składnikami dymu drzewnego, usunięciu części wody i spowodowaniu zmian w białkach, dzięki którym mięso będzie nadawało się do spożycia bez dodatkowej obróbki kulinarnej. Mięso uwędzone zmienia swoje zabarwienie, smak i zapach. Na jego powierzchni tworzy się podsuszona skórka, utrudniająca dostęp drobnoustrojów do głębszych warstw mięsa i zapewniająca jego soczystość. Produkty wędzone stają się odporne na procesy jełczenia. Dym wędzarniczy otrzymujemy podczas spalania kawałków drewna i trocin przy ograniczonym dostępie powietrza."
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kufa
dymam małpki
Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galicja
|
Wysłany: Śro 9:35, 19 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
elizz napisał: | może to rozwieje twoje wątpliwości:
"Wędzenie polega na nasyceniu mięsa składnikami dymu drzewnego, usunięciu części wody i spowodowaniu zmian w białkach, " |
Co to za zmiany w białkach?
Jakie składniki dymu?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika
Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południe
|
Wysłany: Śro 11:26, 19 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
a skorzystajże z wyszukiwarki z pewnością znajdziesz takie informacje, mnie to szczerze mówiąc mało interere
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|
|
|