Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
|
Autor |
Wiadomość |
Majk
Administrator
Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 2188
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opole
|
Wysłany: Wto 23:05, 20 Cze 2006 Temat postu: Dla początkujących kucharzy:] |
|
|
W temacie tym proszę o zamieszczanie przepisów oraz czynnosci na wykonanie podstawowych wytworów kulinarnych (takich jak biszkopt, bita smietana, jajecznica:])
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Natalcia
ospermiony przez stado dzikich murzynów
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 1580
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: z piekła rodem
|
Wysłany: Wto 23:39, 20 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
jajecznica o nazwie "czyścimy lodówkę"
więc jak sama nazwa wskazuje możemy z robić ja z czym chcemy
najważniejsze składniki to jajka !! oczywiście odpowiednio przyprawione (pieprz, sól czasami papryka)
do tego najczęściej dodajemy rzodkiewkę cebule marchewkę szczypiorek szyneczkę paróweczki, pomidorka, czasami jakaś mrożonkę warzywną, czasami ser najlepiej straty ) itd.
Ale ja polecam spaghetti z tuńczykiem i z papryka w posypce jak i papryka usmazona zwykła(+majonez)
A także Sałatkę z tuńczyka: z kukurydzą majonezem z ryżem przyprawami, papryka i czasami z groszkiem
A także sałatkę z trzema różnymi makaronami(nie pamiętam jak sie nazywały) z ogórkiem kiszonym, kukurydzą, papryka, szynka i majonezem no i przyprawy
A także polecam zwykłe spaghetti które kocham z duża ilością sosu, ale niegotowego z słoiczka tylko z pomidorków albo z sosów włoskich lub zwykłych koncentratów włoskich
kiedyś coś dopiszę bo śpiąca już jestem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Luna
zapiździały lump
Dołączył: 24 Maj 2006
Posty: 239
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opole
|
Wysłany: Wto 23:40, 20 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
ja ostatnio nauczylam sie robic omlety wszelkiego rodzaju nic specjalnego no ale zawsze cos ;P
przepis (moj wlasny) na omlety z czekolada i brzoskwiniami
skladniki:
-na 4 jajka - 4 koooopiate łyżki(stolowe)mąki
-cukier waniliowy
-zwykly cukier (na oko)
-szczypta proszku do pieczenia
-łyżka mleka
-nutella
-brzoskwinie z puszki
-olej
a oto czynnosci jakie nalezy wykonac
Rodzielic zoltka od bialek, bialka ubic z cukrem waniliowym na sztywna piane. Caaaaly czas miksowac. Dodac reszte cukru. Nastepnie kolejno dodawac zoltka. Pozniej dodawac kolejno po lyzce maki. next -> mleko i proszek do pieczenia. calosc dokladnie zmiksowac. Mozna dodac kropelke aromatu (ja najczesciej daje rumowy ) Smazyc na patelni do lekkiego zarumienienia, oczywiscie nie cala mase na raz - z tego wychodza 3/4 omlety (w zaleznosci od wielkosci patelni jakiej uzywacie) o grubosci mniej wiecej 1 cm. pozniej w zaleznosci od upodobania posmarowac czekolada i poukladac brzoskwinie. Ja zazwyczaj robie to na kształt pizzy i kroje w duze trojkaty SMACZNEGO!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Natalcia
ospermiony przez stado dzikich murzynów
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 1580
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: z piekła rodem
|
Wysłany: Wto 23:43, 20 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
ale to musi mulić... ja jak robię omlet to zwykły a do tego albo jakaś szyneczka albo mój ulubiony kepuć od którego jestem uzależniona i jem z nim wszystko
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Luna
zapiździały lump
Dołączył: 24 Maj 2006
Posty: 239
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opole
|
Wysłany: Wto 23:55, 20 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
to zalezy ile dasz czekolady zawsze to moze byc dzem, bita smietana a zamiastbrzoskwin np swierze truskawki ...wszystko zalezy od osoby ktora kombinuje. Omleta mozna przyzadzic na miliony sposobow. Swietny tez jest na slono, do masy dodajesz pokrojona w kostki szynke, cebule, papryke i kukurydze. calosc mozna jeszcze posypac tartym serem albo maczac w tzatzykach...mniam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
bimbasek
spierdolilem z wiadra po skrobance
Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 2237
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 10:49, 21 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
a fee az mi sie niedobrze zrobilo. nie ze kwetsionuje ten przepis. to chyba przez pogode. Nic mi sie nie chce jesc oprocz owocow i wszystko wywoluje we mnie obrzydzenie:P
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jagna
ospermiony przez stado dzikich murzynów
Dołączył: 26 Maj 2006
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 10:56, 21 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Ejjj tylko tam nie chudnij na tych owocach, bo Ci sie biust zmniejszy! ^^
A jesli chodzi o jakis milusi przepis.. strasznie lubie cannelloni.
Trzeba kupic ten smieszny rurkowaty makaron, nafaszerowac go czym akurat ma sie ochote (ja bardzo lubie zmielone miesko z marchewka i groszkiem), zalac pomidorami z puszki i sosem beszamelowym (mniam mniam) i wrzucic do piekarnika. Pod koniec pieczenia posypac zoltym serkiem.
Kaloryczne jak jasna cholera, ale pyszniutkie. Zwlaszcza dla fanow kuchni srodziemnomorskiej. Podawac z czerwonym winem oczywiscie!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Natalcia
ospermiony przez stado dzikich murzynów
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 1580
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: z piekła rodem
|
Wysłany: Śro 11:08, 21 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Lasagna (mmm pychota)
z serem, pieczarkami, papryka, sosem pomidorowym czasami z szynka no i oczywiście mięso mielone ale mieszanka wieprzowo-wołowego !!! wymieszany z czosneczkiem ... kurde mam ochotę na wszystko co tutaj umieściliście !!!
Jak robimy lasagne
Gotujemy makaron ale nie na miękko tylko na pół twardo !!!
na patelni smażymy mięsko i dodatki np. paprykę grzybki itd. gdzieś tak po 10 minutach dodajemy czosnek mieszamy 2 min i dodajemy sos, koncentrat albo pomidory z puszki mieszamy az sos równo się rozprowadzi, próbujemy czy dobre i jak nam smakuje to przechodzimy dalej
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i układać w następującej kolejności: płat makaronu, nadzienie mięsne, starty żółty ser, następny płat makaronu itd. nie którzy jeszcze robią z sosem beszamelowym, ja akurat opisałam jak się robi bez tego sosu...
pychotka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
bimbasek
spierdolilem z wiadra po skrobance
Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 2237
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 21:50, 21 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
ja to wogóle nie gotuje i jestem lewa ręka. wiem ze czas sie nauczyć ale wszystko gotuje mi mama:P ona to wymysla jakieś cuda ale pyszne to jest zawsze:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Natalcia
ospermiony przez stado dzikich murzynów
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 1580
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: z piekła rodem
|
Wysłany: Śro 22:56, 21 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Ja się sama uczyłam, no może trochę babcia ale babcia to mnie nauczyła gotować tylko tradycyjne potrawy takie jak: zupy, gołąbki pierogi, krokiety itd.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy
Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 5:32, 22 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Bardzo lubię placki ziemniaczane...ścieramy parę ziemniaków,cebulę, czosnek,jajko,sól,pieprz do smaku, mieszamy to razem, smażymy i jemy ze śmietaną lub cukrem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jagna
ospermiony przez stado dzikich murzynów
Dołączył: 26 Maj 2006
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 10:51, 22 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Ja zdecydowanie bardziej wole placuszki z gulaszem, papryka i potartym serkiem. Jak jeszcze popijesz zimna cola z cytrynka to prawie jak w niebie^^
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bucia
jestem dymany przez małpki
Dołączył: 27 Maj 2006
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opole
|
Wysłany: Czw 20:44, 29 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
ja też lubię, szczególnie jak mamu$ka ugotuje ;] ale muszę się pochwalić, że ostatnio (z nudów heh) upiekłam piernik(!) i na dodatek był pyszny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bucia
jestem dymany przez małpki
Dołączył: 27 Maj 2006
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opole
|
Wysłany: Czw 20:47, 29 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
zreszta nie chwalcie się tak, może nikt w najbliższym czasie nie pomysli mnie z pascalem ale jedno powiem: robię najlepszego w świecie Chińczyka (w sensie ryż smażony z kurczakiem->pożądany przeze mnie o każdej porze dnia i nocy) mniam mniam,
kto jeszcze lubi chińską kuchnię?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Natalcia
ospermiony przez stado dzikich murzynów
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 1580
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: z piekła rodem
|
Wysłany: Czw 20:50, 29 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Pewnie zaraz okaże się że większość z nas
Chińszczyzna jest pyszna
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|