forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia
- forum bez granic...
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
|
Autor |
Wiadomość |
elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika
Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południe
|
Wysłany: Pon 16:24, 04 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
ojjj, pojadlam i odpoczelam, teraz moge wam powiedziec co wyladowalo u mnie na patelni, szczerze mowiac mialam zrobic zdjecie, ale baterie mi padly a teraz za pozno - wszystko zjedzone
składniki (na dwie osoby) :
-jedna szklanka ryżu do risotto typ ARBORIO
-litr bulionu warzywnego
-troche kukurydzy z puszki
-salami mazowieckie (takie duze) lub po prostu szynka
-cebula
-ząbek czosnku
-zioła prowansalkie
-2 pomidory duże
-pare oliwek
cebulke posiekac razem z czosnkiem bardzo drobno, na patelnie wylac troche oliwy z oliwek, wrzucic cebulke i czosnek (na zimna oliwe), smazyc minute, nastepnie dodac ryz i smazyc kilka minut mieszajac, pokrojone w kostke pomidory wrzucic do ryzu i cebuli, zalac wszystko chochelka bulionu, gotowac dalej na patelni, ryz powinien wsiaknac bulion, powtarzac kilka razy dodawanie bulionu mniej wiecej przez 20 minut, gdy ryz bedzie juz wystarczajaco miekki i wsiaknie bulion dodac kukurydze, szynke pokrojona w cienkie paseczki, oliwki, przyprawic ziolami prowansalskimi, na koniec tuz przed podaniem dodac lyzke masla, mniaaaaaaaaaaaaaaam!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy
Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 17:23, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Kotlety z jajek a'la mielony :
-- 2 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe
-- 2-3 ugotowane ziemniaki
-- usmażona cebulka / nie musi być
-- sól, pieprz do smaku
Jak robimy ? gnieciemy widelcem jajka, ziemniaki i ew. cebulkę, dodajemy całe surowe jajko i robimy masę podobną jak mielone..formujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy. Można do tego ugotować ryż.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Majk
Administrator
Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 2188
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opole
|
Wysłany: Czw 17:53, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
mo ja mama tak robi ale dodaje jeszcze pieczarki i drobno siekane piersi z kurczaka:) ale osobiscie mi to nie smakuje
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy
Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 18:04, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Myślałem tu głównie o Gosi, która w lodówce ma " NIC "
Omlet :
-- np. 1 szklanka mąki
-- 1 jajko
-- mleko lub woda tyle, żeby ciasto było gęstrze jak na naleśniki
Mieszamy wszystko mikserem, wylewamy na patelnie z niedużą ilością rozgrzanego oleju i smażymy z obu stron jak naleśnika.
Do zrobionego ciasta można dodawać wszystko co się patalęta po lodówce.. resztki wędlin, szpinak, pokrojone owoce, w zależności na co kto ma ochotę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Majk
Administrator
Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 2188
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opole
|
Wysłany: Czw 18:10, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
gosia co sciemniasz ludzi, masz sklep obok swojej klatki:P
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy
Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 18:18, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
A dają w nim za darmo ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
bimbasek
spierdolilem z wiadra po skrobance
Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 2237
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 19:47, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
No wlasnie!! ja nie bede wydawac kasy na jedzenie juz wole zrobic sobie taką diete ladna zawsze są dobre strony
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ono
jestem pojebany/a jak lato z radiem
Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 19:55, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Gosiu, ale wiesz, ze organizm przyzwyczaja się do zmniejszonych porcji i uczy się funkcjonować na mniejszej ilosci kalorii żeby i tak trochę odkladać? I wiesz, ze jak po jakimś czasie zaczniesz jeśc normalnie, to bedzie odkładał całą nadwyżkę? Efekt jo-jo itd
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
bimbasek
spierdolilem z wiadra po skrobance
Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 2237
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:17, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
no coz w takim razie bede grubasem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ono
jestem pojebany/a jak lato z radiem
Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:26, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
bimbasek napisał: | no coz w takim razie bede grubasem |
rozumiem, ze to tak na fali samoakceptacji
tylko grubnięcie nie grubnięcie, ale przede wszystkim to niezdrowo tak nie jeść a zresztą, sama wiesz...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Victoria
niedysponowany, luźny chomiczy stolec
Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 898
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:35, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Gosia, chcesz pogadać z wiecznym głodomorem to gadaj ze mną u mnie w lodówce jest przeważnie tylko światło ale jak Cię głód przypili to i z jabłka i marchewki zrobisz sobie ucztę...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika
Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południe
|
Wysłany: Pią 19:03, 26 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
jak nie chce mi sie robic skomplikowanych potraw to gotuje ryz, robie warzywa na patelni z mrozonek, do tego tunczyk lub nie i gotowa potrawa, pycha dzisiaj np. mialam warzywa zielone Frosta, bardzo dobre, troche doprawilam bazylia i czymstam z kostki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy
Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 19:30, 26 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Ja dodatkowo do wody, w której gotuję ryż wrzucam kostkę rosołową knorra
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika
Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południe
|
Wysłany: Pią 19:33, 26 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
ja tez wrzucam kostke, czasem tez barwie ryz na zolto kurkuma
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ono
jestem pojebany/a jak lato z radiem
Dołączył: 08 Gru 2006
Posty: 1461
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 15:10, 06 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
zajebiste-superszybkie ciasto drożdżowe:
SKŁADNIKI:
kilo mąki pszennej
3 jajka (ew 2 jajka i żółtko - białko zostawić)
10 dag drożdży (takie w kostce najlepiej)
1/2 litra mleka
6 łyżek cukru
szczypta soli
szklanka oleju (słonecznikowy)
1 opakowanie cukru waniliowego
łyżka proszku do pieczenia
ROBOTA:
- mleko z cukrem w tym waniliowym i solą podgrzać,
- do kubka/miseczki włożyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem, mieszać aż się rozpuszczą.
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do dużej miski,
- wbić jajka,
- wlać mleko
- wlać mleko z drożdżami
- wlać olej
- mikserem (spiralkami ofkors) mieszać ok 10 minut
- odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu
- wyrośnięte zagnieść ręką i ...
dalej wg uznania...
rogaliki robi się rozwałkowując kulkę (niedużą) ciasta, wykrawając trójkąty (takie długie) i zwijając od podstawy, można wykroić kwadraty i robić koperty, można robić owalne czy okrągłe bułeczki, można zrobić roladę (ciasto musi być bardzo cienko rozwałkowane) itd
nadziewać można na przykład marmoladą, białym serkiem z cynamonem albo rodzynkami, nutellą, ja uwielbiam starte jabłka z cynamonem
jest też wersja ciasta z mniejszą ilością cukru (3 łyżki) oraz bez cukru waniliowego i wtedy można nadziewać mięskiem, kapustką, pieczareczkami... mniam
z kilograma mąki wychodzi w chuj ciasta, więc można zrobić 2 rzeczy - wziąć polowę składników ofkors (wtedy jajka 2 lub 1 całe i 1 żółtko) albo zamrozić resztę, która zostanie. Co prawda nie powinno się mrozić drożdżowego ciasta, ale ja mroziłam (ie za długo, tak do tygodnia) i było spoko.
Jak już się wymodeluje co tam się chce w jakiej się chce wersji, trzeba wrzucić na blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) posmarować białkiem lub całym jajkiem i piec w 180 stopniach aż się zarumieni... zwykle ok 15-20 minut, ale trzeba kontrolować.
Ja jak robiłam, to z kilograma mąki, 3 wielkie michy tego badziewia mi wychodziły a rodzinka (rodzice + madafaka) wpierdalała w ciągu jednego popołudnia :/
smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|
|
|