forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia - forum bez granic...

Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna
 

 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja  Profil   

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

 
Dla początkujących kucharzy:]

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna -> KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 1:21, 19 Paź 2006    Temat postu:

A to dobre SmileSmile to przepis akurat dla mnie Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Majk
Administrator
Administrator




Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 2188
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opole

PostWysłany: Czw 9:14, 19 Paź 2006    Temat postu:

ja ostatnio ugotowalem 10 jajek a i tak zadne nie wyszlo na miekko:]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Natalcia
ospermiony przez stado dzikich murzynów




Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 1580
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z piekła rodem

PostWysłany: Czw 12:47, 19 Paź 2006    Temat postu:

widocznie za długo gotowałeś

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

miodinka
konsumuje odchody trzmiela




Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pyskowice/Opole

PostWysłany: Sob 20:48, 21 Paź 2006    Temat postu:

sałatka owocowa z ryzem - prosta, latwa i przyjemna, chyba kaloryczna, zreszta niewazne i sycąca;p

potrzebujemy pomarancze, mandarynki, banany, kiwi (w ilosci mniej wiecej po 2 sztuki, zalezy ile macie osob tym wyzywic;p), puszke ananasow (nie wylewac soczku z ananasow!) oraz torebke ryzu Wink

ryz gotujemy, musimy go ostudzić, dopiero wtedy do miseczki z ryzem wrzucamy pokrojone na kostke owoce(chyba nie musze mowic, ze uprzednio umyte:> ), z tym ze banany kroimy i dokladamy tuz przed samym podaniem, zeby nie sczernialy :], wszystko mieszamy i mozemy dodac troche soku z ananasow, zeby ryz fajnie rozmiekl Wink. po wymieszaniu mozna jesc;p;p

w lodowce nie przechowywac dluzej niz 2 dni

smacznego zyczy Miodinka ;p

ps. nie zebym sie chwalila, ale cala nasza familia zajada sie tym jedzonkiem;p


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 2:19, 22 Paź 2006    Temat postu:

Sałatka z makaronem i tuńczykiem.....PYCHA Smile

-- ok.1/2 op.zielonego / dla kontrastu / makaronu - świderki
-- puszka tuńczyka w oleju
-- 1 op. sera feta / z warzywami /
-- pomidor, ogórek, rzodkiewka pokrojone w kosteczkę
-- łyżka lub dwie jogurtu naturalnego

to chyba wszystko....proponuję być ostrożnym z przyprawami bo ser feta jest słony i w zasadzie oprócz odrobiny pieprzu niczego już nie potrzeba.

Czasu na przygotowanie potrzeba tyle ile gotuje się makaron..... Smile

> SMACZNEGO <


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Natalcia
ospermiony przez stado dzikich murzynów




Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 1580
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z piekła rodem

PostWysłany: Nie 11:08, 22 Paź 2006    Temat postu:

Figo napisał:
Sałatka z makaronem i tuńczykiem.....PYCHA Smile



czasami robię Very Happy faktycznie jest pyszna albo zamiast tuńczyka to dodaję szyneczkę, ogórek kiszony, paprykę, pieczarki, kukurydzę, majonez <mniam>


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Figo
śmierdzący chujownik z koziej dupy




Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 2789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:35, 27 Paź 2006    Temat postu:

Naleśniki z farszem ze szpinaku - REWELACJA Smile

- smazymy placki na naleśniki / proporcji nie pamiętam /
======================================

Na patelni z odrobiną oleju smażymy ok. 2 cebul pokrojonych w drobną kosteczkę, dodajemy do niej 2 ząbki wyciśniętego czosnku i 1 op. mrożonego szpinaku - podgrzewamy. Kiedy woda ze szpinaku odparuje dodajemy pokrojony w grubą kostkę żółty ser - wszystko mieszamy. Po ostygnięciu zawijamy w naleśniki. Można je polać sosem spagheti zrobionym z torebki.

SMACZNEGO Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

samSiedlce
twardo stawiający stolca kulfon




Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siedlce

PostWysłany: Śro 17:13, 01 Lis 2006    Temat postu:

Majk napisał:
ja ostatnio ugotowalem 10 jajek a i tak zadne nie wyszlo na miekko:]
za krótko gotowałeś i nie zdążyły zmięknąć Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

samSiedlce
twardo stawiający stolca kulfon




Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siedlce

PostWysłany: Wto 12:23, 21 Lis 2006    Temat postu:

Ludzie!!! Macie pomysł na cos z pieczarek, co nawet ja umiałbym zrobić? Bo leżą już kilka dni i zaraz zaczną chodzić, jak czegoś z nich nie zrobię

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Natalcia
ospermiony przez stado dzikich murzynów




Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 1580
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: z piekła rodem

PostWysłany: Wto 13:43, 21 Lis 2006    Temat postu:

mozesz na szybko zrobic jajecznice Smile<to chyba umiesz ;> Razz>

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

bimbasek
spierdolilem z wiadra po skrobance




Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 2237
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:59, 21 Lis 2006    Temat postu:

sos pieczarkowy zrób Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

samSiedlce
twardo stawiający stolca kulfon




Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siedlce

PostWysłany: Wto 17:41, 21 Lis 2006    Temat postu:

Jajecznicę umiem, tylko pieczarki chyba najpierw trzeba podsmażyć, czy coś?

Jeśli chodzi o sos, to pewnie, że mogę zrobić Smile Tylko nie wiem jak.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika




Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południe

PostWysłany: Wto 19:33, 21 Lis 2006    Temat postu:

nie nie nie, zrob krem z pieczarek, tak na szybko ci powiem jak zrobic, obierasz pieczrki, kroisz w takie sobie plasterki, dusisz razem z jakimis przyprawami (no np. vegeta) na patelni tak zeby woda sie wytracila i potem niech ona wyparuje, na koniec duszenia dodajesz smietane 18% lub wiecej, tylko nie slodka, mieszasz, tylko tak to dodaj zeby sie nie sciela, i ten krem z pieszarek mozesz zjesc sam jesli ci sie nic nie chce robic, ale najlepszy jest do polania fileta z piersi kurczaka podsmazonej bez panierki, lub np. do ugotowanych ziemniaczkow

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika




Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południe

PostWysłany: Pią 12:53, 24 Lis 2006    Temat postu:

mam ciekawy przepis na taką zupę 'nic', tzn taką gdzie nie trzeba mieć w domu wielu składników a smakuje naprawde dobrze i jest cholernie prosta do zrobienia,

otóż jest to ZUPA CZOSNKOWA
cóż, nie każdy lubi czosnek, ale jeśli ktoś już lubi, tak ja ja, i jesli jest np. przeziebiony to ta zupa jest rewelacyjna Smile

składniki:
4 główki czosnku (tak, tak, caaaałe główki)
kilo ziemniaków
kostki rosołowe (kurczakowe)
śmietana
grzanki

blender do miksowania

co z tym robimy?
obieramy ziemniaki, kroimy na pół lub ćwiartki zeby sie szybko ugotowały, obieramy czosnek, do wody wrzucamy ząbki czosnku razem z ziemniakami, do gotującej sie wody wrzucamy kostki rosołowe (w zależności od tego czy lubimy słone czy nie, dajemy dwie, później zawsze mozemy doprawić), gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, całość miksujemy blenderem aż powstanie zupokrem, próbujemy czy zupa ma jakikolwiek smak i w zaleznosci od gustu dodajemy jeszcze kostkę lub solimy czy co tam chcecie, na koniec zabielamy śmietaną i gotowe!
podajemy z grzankami

zupkę można dowolnie wzbogacać np. marchewką itp.

UWAGA: czasem czosnek moze byc mniej/bardziej ostry, na wszelki wypadek mozna ugotowac czosnek w osobnym garnuszku, gotowac go chwile, odlac wode do jakiegos naczynia, zalac czosnek ponownie zimna wodą, gotować i czosnek wraz z drugą wodą dodać do wody z ugotowanymi ziemniakami i zmiksowac, spróbować jak zupa smakuje, gdy jest mało czosnkowa - dodać pierwszej wody spod czosnku, robi sie tak dlatego, iz nie każdy lubi bardzo intensywny smak, moja mama np. ostatnio nie chciała jeść bo powiedziała że pali ją w gębie, mi zaś jak zwykle zupa bardzo smakowała Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

elizz
mam usta namiętne jak brzeg nocnika




Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 1935
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południe

PostWysłany: Pon 14:32, 04 Gru 2006    Temat postu:

właśnie robie risotto z szynką i pomidorami i kukurydzą, jak wyjdzie coś z tego to wstawie przepis, w każdym razie wygląda pysznie! Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum dla ludzi, którzy maja coś do powiedzenia Strona Główna -> KULINARIA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 5 z 7

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

 
Regulamin